16 Aralık 2011

PRENSESLERİN DOĞUMGÜNÜ PASTASI


    15 Aralık 2009, bu iki küçük mucizeyi yüce Allahım bizlere hediye etti. Halalarına dünyanın mutluluğunu yaşattılar. İlk kelimeleri, ilk gülüşleri, ilk adımları hepsi bizim için tarifsiz anlardı. Onlara bir yandan birşeyler öğretirken aslında farkettim ki onlar bize aslında çok şey öğretiyorlar. Karşılıksız sevgiyi, sabrı, yaptıkları küçük hareketlerle yüzümüzde bıraktıkları o kocaman gülümsemeyi, daha neler neler...

İki yaşına girdiler. Oysa ne kadar da dün gibi doğdukları o an. Zamanın su gibi aktığınıda öğrettiler...

Yüce Allahım onlara dünyanın bütün güzellikleri sunsun, onları hep iyi insanlarla karşılaştırsın, kalplerinde hep merhamet, sevgi, iyilik olsun, iki kardeş hayatta hep birlikte olsun, hep yanımızda olsun... İyi ki doğdunuz iyiki ben sizin halanızım prenseslerim :)))

Doğum gününden bir kaç fotoğrafı da sizlerle paylaşmak istedim....


Babacığım ve Yağmur


Asmin ve ben



Anneciğim ve bir tanecik eşim :)


Ağbim ve eşi Berfu

      Duygusallağım üzerimde gene :) havayı biraz dağıtalım artık. Prenseslerin doğum günü için yaptığım pastanın resmini paylaştım sizinle. Pastanın tarifi daha önce yaptığım yaş pasta ile aynı. Sadece pandispanyası kakaolu ve süslemesi değişik. Ve bu seferki daha güzel oldu diyebilirim. Her yapışımda pandispanyalarım daha iyi oluyor. Kesinlikle sizde benim gibi ilk yapışınızda başaramayanlardansnız asla pes etmeyin. Denedikçe eliniz alışıyor, fırınınızın ayarını ona göre ayarlıyorsunuz. Görseller o kadar iyi değil ama o kargaşada çekebildiğimin en iyisini çekmeye çalıştım. Ağbim bonibon tarlası pastamı çok beğendiği için bizim pastanın üstüne de bonibon koy dedi. :)))) Hem kızların çok hoşuna gider diyince bende koydum ama bu sefer etrafını rulokat ile değil Eti Hoşbeş ile çevreledim. Size bir uyarım olacak bayanlar, bonibonu ve gofreti pastayı servis etmeden yarım saat veya bir saat önce yerleştirin. Çünkü daha önce yaptığım bonibon tarlası pastamda rulokatlar yumuşamıştı. Neyse bu da bize ders olsun :)))) Bu seferki çıtır çıtırdı ama :)

Pandispanya; (18 cm'lik kelepçeli kalıp için)

3 adet oda sıcaklığında iri boy yumurta
3 Türk kahvesi fincanı toz şeker
3 Türk kahvesi fincanı un
1 Türk kahvesi fincanı yoğurt
1 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı kaynar su
2 yemek kaşığı tepeleme kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Kreması:

2 su bardağı süt
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı un
2 tatlı kaşığı mısır nişastası
1 paket vanilya
1 adet yumurta sarısı
1 paket sade krem şanti (yarısını kullanacağız)

Hazırlanışı:

Öncelikle yumurta aklarını cam veya çelik bir kasede bembeyaz ve katı kıvama gelinceye kadar çırpalım. Toz şekerin yarısını ekleyip şeker eriyinceye kadar çırpalım. Ayrı bir kapta kalan şekeri kabın bir kenarına, yumurta sarılarını diğer tarafa koyalım ve kaynar suyu şekerin olduğu tarafa koyup hepsini hızlıca çırpmaya başlayalım. 6-7 dk. kadar çırpalım. Şeker eriyince yağı ve yoğurdu ekleyip çok az çırpalım.
Toz malzemelerin hepsini birlikte eleyip, yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çırpma teli ile az daha çırpalım. (bu aşamada mikser yerine çırpma teli kullanıyoruz) Tabanına yağlı kağıt serdiğimiz kelepçeli kalıba dökerek, (kabın kenarlarını kesinlikle yağlamıyoruz) ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30 dk. kadar pişiriyoruz. (Benim fırınım için pişirme süresi 30 dk. yeterli oluyor belki sizin fırınınız için 45dk. veya 1 saat sürebilir. Ben alt-üst turbo da çalıştırıyorum. Ama internette araştırdığım bilgilerde kesinlikle turbo ayarını açmayın diye yazıyor. Bir keresinde açmadan denedim ama hiç bir şekilde kabarmadı. Bu kesinlikle fırından fırına değişiklik gösteriyor. Sizde bir çok deneme yaparak kendi pandispanyanızı pişirmenin doğru yolunu bulabilirsiniz.) Pişen pandispanyanızı fırından hemen çıkartmayın. Fırının kapağını hafif aralayıp 2-3 dk. kadar fırında bekletin. Fırından çıkarttığımız pandispanyayı kalıbın kenarlarından bıçak yardımıyla sıyıralım ve kalıbın içinde 10 -15 dk. soğumaya bırakalım. Daha sonra bir telin üzerine kalıptan çıkartıp tersine çevirelim ve soğumaya bırakalım. (Streç filme sarıp 1 gece dolapta bekletebilirsiniz. Ama ben 3 saat kadar beklettikten sonra 3 parçaya böldüm. Gayet düzgün bir şekilde kesildi.)

Krema için;

Krem şanti hariç bütün malzemeyi bir tencereye alıp ocakta çırpma teli ile karıştırarak pişiriyoruz. Pişen krema ılıdığında 1 su bardağından 1 parmak az süt ile hazırladığımız krem şantinin yarısını kremanın içine koyup mikser ile 3-4 dk. çırpıyoruz. Kalan krem şantiyi pastanın dış kaplaması için kullanacağız. Bu nedenle biraz dolapta beklemesi daha iyi olacaktır. Bu aşamalardan sonra pastayı katlandırmaya sıra geldi. Yoğurtlu pandispanya yaptığımız için ayrıca kekini ıslatmamıza gerek kalmıyor. Ama ben bu sefer ılık şekerli su ile çok hafif ıslattım. Islatma işlemini yumurta fırçası ile yaptım. Hazırladığımız kremanın yarısını koyup yayıyoruz ve üzerine dilediğiniz meyveleri koyabilirsiniz. Ben muz ve içi pirinç patlaklı çikolatalı top kullandım. İkinci pandispanya katını koyup tekrar elimizle bastırıyoruz. Ve kalan kremayı koyup muzu ve çikolatayı yerleştiriyoruz. Üçüncü ve son katı koyup tekrar bastırıyoruz. Çok hafif tekrar ıslatıp kelepçeli kalıbı açmadan bir bıçak yardımıyla kenarından bir tur sıyırarak dönüyoruz. Ve kelepçeli kalıbı açtığımızda karşımıza dümdüz bir kalıp çıkıyor. Kalan krem şanti ile ince bir tabaka etrafını sıvıyoruz. Dolapta 1-2 saat eklettikten sonra kalan krem şanti ile kapatıyoruz. Elimizdeki malzemelerle dış süslemesini yapıp kapaklı bir kapın içinde dolapta 1 gece bekletiyoruz. Afiyet olsun...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...