26 Aralık 2011

FRAMBUAZLI KAKAOLU PASTA



    Ben bu aralar pastalara çok merak sarmış durumdayım görüldüğü gibi :)) Ama bu pasta da kayınpederimin doğum günü için hazırlandı. Kalabalık olduğumuz için 24cm'lik kalıp kullandım. Tam 15 kişilik kocaman bir pasta oldu. Pasta yapmak kesinlikle her iş de olduğu gibi pratiklik istiyor. Yatıkça daha güzel pandispanyalarınız oluyor. Süsleme tekniğiniz gelişiyor. Daha da hızlanıyorsunuz. Aramızda pasta yapmaya başlayacak kişiler var ise gözlerini korkutmasınlar derim ve bir an önce başlasınlar. İlk denemeleri hüsranla sonuçlanabilir ama devam etsinler. İşte tarif;

Pandispanya; (24 cm'lik kelepçeli kalıp için)

4 adet oda sıcaklığında iri boy yumurta
4 Türk kahvesi fincanı toz şeker
3 Türk kahvesi fincanı un
25 gr kakao
1 Türk kahvesi fincanı yoğurt
2 yemek kaşığı sıvı yağ
3 yemek kaşığı kaynar su
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya



Kreması:

2,5 su bardağı süt
1 çay bardağı toz şeker
1,5 çay bardağı un
2,5 tatlı kaşığı mısır nişastası
1 paket vanilya
1 adet yumurta sarısı
1 paket sade krem şanti
1 paket kakaolu krem şanti

Çikolata Ganaj:

200 ml kutu krema
100 gr bitter çikolata

Hazırlanışı:

     Öncelikle yumurta aklarını cam veya çelik bir kasede bembeyaz ve katı kıvama gelinceye kadar çırpalım. Toz şekerin yarısını ekleyip şeker eriyinceye kadar çırpalım. Ayrı bir kapta kalan şekeri kabın bir kenarına, yumurta sarılarını diğer tarafa koyalım ve kaynar suyu şekerin olduğu tarafa koyup hepsini hızlıca çırpmaya başlayalım. 6-7 dk. kadar çırpalım. Şeker eriyince yağı ve yoğurdu ekleyip çok az çırpalım.
Toz malzemelerin hepsini birlikte eleyip, yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çırpma teli ile az daha çırpalım. (bu aşamada mikser yerine çırpma teli kullanıyoruz) Tabanına yağlı kağıt serdiğimiz kelepçeli kalıba dökerek, (kabın kenarlarını kesinlikle yağlamıyoruz) ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30 dk. kadar pişiriyoruz. Fırına koymadan önce kalıbı bir kaç kez tezgaha sertçe vuralım ki içindeki hava kabarcıkları çıksın. (Benim fırınım için pişirme süresi 30 dk. yeterli oluyor belki sizin fırınınız için 45dk. veya 1 saat sürebilir. Ben alt-üst turbo da çalıştırıyorum. Ama internette araştırdığım bilgilerde kesinlikle turbo ayarını açmayın diye yazıyor. Bir keresinde açmadan denedim ama hiç bir şekilde kabarmadı. Bu kesinlikle fırından fırına değişiklik gösteriyor. Sizde bir çok deneme yaparak kendi pandispanyanızı pişirmenin doğru yolunu bulabilirsiniz.) Pişen pandispanyanızı fırından hemen çıkartmayın. Fırının kapağını hafif aralayıp 2-3 dk. kadar fırında bekletin. Fırından çıkarttığımız pandispanyayı kalıbın kenarlarından bıçak yardımıyla sıyıralım ve kalıbın içinde 10 -15 dk. soğumaya bırakalım. Daha sonra bir telin üzerine kalıptan çıkartıp tersine çevirelim ve soğumaya bırakalım. (Streç filme sarıp 1 gece dolapta bekletebilirsiniz.)

     Krem şanti hariç bütün malzemeyi bir tencereye alıp ocakta çırpma teli ile karıştırarak pişiriyoruz. Pişen krema ılıdığında 1 su bardağından 1 parmak az süt ile hazırladığımız sade krem şantiyi kremanın içine koyup mikser ile 3-4 dk. çırpıyoruz. Ve gene hem pastanın içi hem de dışı için kullanacağımız kakaolu krem şantiyi 1 bardak soğuk süt ile hazırlıyoruz. Bu aşamalardan sonra pastayı katlandırmaya sıra geldi. Yoğurtlu pandispanya yaptığımız için ayrıca kekini ıslatmamıza gerek kalmıyor. Ama ben bu sefer ılık şekerli su ile çok hafif ıslattım. Islatma işlemini yumurta fırçası ile yaptım. Bir yemek kaşığı kakaolu kremşanti den alıp pandispanyanın üzerine yayıyoruz. Hazırladığımız kremanın yarısını koyup yayıyoruz ve üzerine dilediğiniz meyveleri koyabilirsiniz. Ben frambuaz kullandım. İkinci pandispanya katını koyup tekrar elimizle bastırıyoruz. Bir yemek kaşık kakaolu kremşantiyi yayıyoruz.Ve kalan kremayı koyup frambuazı  yerleştiriyoruz. Üçüncü ve son katı koyup tekrar bastırıyoruz. Çok hafif tekrar ıslatıp kelepçeli kalıbı açmadan bir bıçak yardımıyla kenarından bir tur sıyırarak dönüyoruz. Ve kelepçeli kalıbı açtığımızda karşımıza dümdüz bir kalıp çıkıyor. Kalan krem şanti ile ince bir tabaka etrafını sıvıyoruz. . Pastanın dışını kapladıktan sonra tekrar dolapta 2 saat kadar bekletiyoruz. Dolapta 1-2 saat beklettikten sonra dışını çikolata ganaj ile kaplıyoruz. Çikolata ganajı ise şöyle hazırlıyoruz; kremayı teflon bir tavada kaynama noktasına gelene kadar ısıtıyoruz. Ocağın altını kapatıp içine çikolatayı atıp karıştırarak erimesini sağlıyoruz. İyice soğuduktan sonra pastanın üstüne döküyoruz. Dilediğimiz süslemeyi yapıp dolapta 3-4 saat bekletiyoruz. Afiyet olsun...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...