16 Ağustos 2011

BEĞENDİLİ TAVUK SOTE


6 kişilik

Beğendi için:

5 adet patlıcan
2 yemek kaşığı tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
3-4 yemek kaşığı un
Yeteri kadar süt
1 tatlı kaşığı tuz
1 diş sarımsak

Tavuk sote için:

750 gr kuşbaşı sotelik tavuk
1 adet büyük boy soğan
5 adet sivri biber
3 adet orta boy domates rendesi
Mantar
1 yemek kaşığı domates salçası
2 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay bardağı sıvı yağ

Hazırlanışı:

İlk önce patlıcanlarımızı fırında veya elektrikli bir ızgaranız var ise onda közleyelim. Kabuklarını soyup bıçakla küçük parçalar halinde doğrayıp bir kenara alalım.

Mantarları ise yıkayıp yarım limon suyu sıkılmış suda 10 dk. kaynamaya bırakalım. Haşlandıktan sonra istediğiniz boyutta kesin. Ben genelde ortadan ikiye keserim. Yemeğin içinde daha dolgun bir görüntüsü oluyor. Mantarları da bir kenarda bekletelim.

Tavuk sotemiz için tavamıza yağı ve soğanları koyup 1-2 dk. kavuralım. Sivri biberlerin iç çekirdeklerini çıkarıp ister küçük ister büyük doğrayıp soğanlara ekleyelim. 2-3 dk. da bu şekilde kavuralım. Bu arada önemli bir dip not vereyim. Ateşiniz harlı olmalı sakın altını kısmayın. Tavuk etlerini sudan geçirip süzün ve tavaya ekleyin. Tavukların rengi dönene kadar ara ara karıştırarak pişirin. Bu arada tavanızın kapağını kapatmayın. Domates rendesini, salçayı, tuzu ve baharatları ekleyip güzelce karıştıralım. Bu aşamada kapağı kapatıp orta ateşte pişirmeye bırakalım. Ara ara karıştırmayı da unutmayalım :) Haşlayıp kestiğimiz mantarlarımızı pişmeye 10 dk. kala tavamıza ekleyip karıştıralım.

Tavuk sotemiz piştikten sonra sıra geldi beğendiği hazırlamaya. Beğendiği yemeğe oturmadan 10-15 dk. önce hazırlamanız gerekiyor. Bunun için tencerede tereyağı ve sıvı yağı eritelim. Unu koyup kokusu çıkana kadar hızlı bir şekilde kavuralım. 1-2 dk. kavurduktan sonra sütünü önce yavaş yavaş ekleyip hızlıca tel çırpıcı ile karıştıralım. Aslında şu ana kadar klasik beşamel sos hazırladık. Kıvamı muhallebi kıvamında olmalı. Doğradığımız patlıcanları, sarımsağı, tuzu ekleyip karıştırmaya devam edelim. 1-2 dk. kavurduktan sonra beğendiniz hazır.

Sıra geldi servis etmeye tabağınızın altına beğendiği kaşığın arkasıyla güzelce yayıp üstüne tavuk sotemizi koyalım. Sıcak servis edelim. Afiyet olsun...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...