22 Eylül 2011

SULU BÖREK


20 adet

Malzemeler:

5 adet günlük yufka
5-6 adet büyük boy patates
1 büyük boy soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 Tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tatlı toz biber
2 adet yumurta sarısı (üzeri için)
Yarım kase su
Yeteri kadar ayçiçek yağı (bunun açıklamasını tarifte yazacağım)

Hazırlanışı:

   Patateslerimizin kabuklarını soyup dörde böldükten sonra haşlayalım. Haşlanan patatesin suyunu süzüp çatal yardımıyla henüz sıcakken ezelim. Soğanı sıvı yağ ile hafif kavuralım. Salçaları ekleyip 2-3 dk. daha çevirelim. Patatesleri ekleyip karıştırmaya devam edelim. Tuz ve baharatları ekleyip 1-2 çevirdikten sonra ocağın altını kapatalım. Kenara alıp soğumasını bekleyelim.
Yufkalarımızı dört eşit parçaya keselim. (Artı şeklinde kesiyoruz). Kestiğimiz parçalara yarım kase suyun içine eklediğimiz ayçiçek yağını fırça yardımı ile sürelim. (Yağın miktarı 1 çay bardağı kadar. Ama burada önemli olan nokta yağ azaldıkça eklemeniz gerekiyor. Sudan çok az bir miktar azalıyor. Ama yağı 4-5 kez ekledim diyebilirim. Suyun içinde yağın azaldığını çok rahat gözlemleyebileceksizin.) İç harcından geniş olan kısma koyup saralım. Bu böreğin ismini aldığı kısma geldik :) Hazırladığımız börekleri derin bir kabın içine koyduğumuz suya hızlıca batırıp çıkartıyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye yerleştirip üzerine yumurta sarısı sürüyoruz. 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkardıktan sonra üstünü hiçbir şeyle kapatmayın. Yoksa çıtır özelliği kaybolur. Bu böreği ikram edeceğiniz saate yakın pişirmenizi tavsiye ediyorum. Peynirlisi, kıymalı-patateslisi de çok güzel oluyor. Afiyet olsun...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...