22 Eylül 2011

PORTAKALLI CHEESECAKE


     Yapmaktan en keyif aldığım ve tadanların çok beğendiği bir tarif. Öyle uzun yazdığıma bakmayın. Aralarda çok detay verdiğim için bu kadar uzun gözüküyor. Aslında çok basit bir tarif.

Bisküvili Tabanı için:

1 paket Eti burçak bisküvi
Yarım paket pötibör bisküvi
50 gr tereyağı

Peynirli Malzeme için:

4 yumurta (yumurtalarınız küçük ise sayısını 5 yapabilirsiniz)
1 su bardağı toz şeker
1 paket kutu krema (Tikveşli kullanıyorum 1 paket 200 gr)
2 paket labne peyniri (1 paket 200 gr)
3 çorba kaşığı un
1 paket vanilya
 
Portakallı Pelte için:
2 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
1 su bardağı su
1 çorba kaşığı toz şeker (portakallarınız ekşi ise miktarında oynama yapabilirsiniz)
3 çorba kaşığı mısır nişastası (su ile açılacak)
File badem (süslemek için)

Hazırlanışı:

   26 cm kelepçeli kalıbınızın alt tabanına yağlı kağıt kesip yerleştirin. Bisküvili tabanı için bisküvileri rondo da un haline getirin. Tereyağını ocakta eritip bisküvilerle iyice karıştırın. Kelepçeli kalıbın alt tabanına sıkıca bastırıp (ben kadeh bardağın altı ile düzleştiriyorum) buzdolabında 20 dk. bekletelim.
Peynirli karışım için yumurtanın aklarını sarılardan ayırın. Sarıları ile şekeri mikserle iyice beyaz olana kadar çırpın, labneleri ve kremayı da ayrı bir kapta karıştırdıktan sonra ekleyip beraber 1,2 dk çırpmaya devam edin.
Yumurta aklarını da derin cam bir kapta kar haline gelene kadar iyice çırpın, un ve vanilyayı da ekleyip çırpmaya devam edin. Karışımı peynirli karışıma ekleyip spatula ile yavaş bir şekilde alt üst ederek karıştırın.
Karışımı bisküvili tabanın üzerine döküp önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında 30 dk pişirin.
Pişirme süresi burada çok önemli. İlk 20 dk. fırınınızın kapağını kesinlikle açmayın. Eğer açarsanız kekiniz sönecektir. 30 dk. sonunda kekinizin üstü karamel rengine bürünecek. Ama ortası pişmemiş bir kek gibi sallanacaktır. Bu sizi yanıltmasın. Pişirme süresini sakın uzatmayın. Fırınınızı kapattıktan sonra kapağı hafif aralayın. Kek fırının içinde 5 dk. kadar dinlenmeli. Hemen sıcak bir ortamdan soğuk bir ortama çıkartırsanız kekinizde çatlamalar oluşabilir. 5 dk. sonunda kekinizi fırından çıkartıp tel bir ızgaranın üzerinde soğumaya bırakın. Kalıbın kenarlarından ince bir bıçak yardımı ile keki sıyırın ki çıkartması kolay olsun.Kekinizin kenarlarından içe doğru hafif bir çökme olacak. Bu çok normal sakın endişelenmeyin. Kek soğuyunca (kelepçeli kalıp içerisinde) 1 gece üstünü folyo ile kaplayıp dolapta bekletin. Soğudukça katılaştığını göreceksiniz.
Ertesi gün üstünün sosunu hazırlayın ve ılık bir şekilde dökün. 3-4 saat dolapta bekletip servise hazır hale getirebilirsiniz. File bademi alışverişim sırasında maalesef bulamadım. Ama siz bulursanız kesinlikle koyun. Çok güzel bir tat veriyor.

Sos:
Portakal suyu, su, şeker ve mısır nişastasını tencerede kaynayana kadar karıştırarak pişirin. Kabuk tutmaması için ara ara karıştırarak soğumaya bırakın. Cheesecake in üzerine döküp buzdolabında bekletin. Bu sosu limon, çilek, vişne, böğürtlen gibi meyveler ile de hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...