7 Mart 2012
VİŞNELİ KROKANLI SADE PANDİSPANYALI PASTA
Pandispanya için Malzemeler: (22cm çember için)
6 adet büyük boy, oda sıcaklığında yumurta
160 gr un
170 gr toz şeker ( 85 gr yumurta akları ile karışacak, 85 gr yumurta sarıları ile karışacak)
1/3 çay bardağı su
Hazırlanışı:
Yumurta aklarını ve toz şekerin yarısını (85gr) cam veya çelik bir kasede iyice beyaz ve katı olana kadar önce düşük sonra yüksek devirde çırpın. (İki parmağınızın arasında karışımı sürttüğünüz zaman elinize şeker pütürü gelmemesi gerekiyor. Ve şekerinizin kaliteli olması çok önemli. İnce öğütülmüş şeker olmalı. Bazı markaların toz şekerleri çok iri taneli oluyor, bu şekerler siz ne kadar çırparsanız çırpın maalesef ki erimiyor. Ben "Balküpü" marka şeker tercih ediyorum. Ama aynı incelikte başka marka şekerde kullanabilirsiniz tabi ki.)
Ayrı bir kapta yumurta sarılarını ve kalan şekerin yarısını gene önce düşük sonra yüksek devirde iyice çırpalım. Yaklaşık 5-6 dk. kadar. (Burada gene şekerin iyice erimesi gerekiyor.Bunlar püf noktaları.)
Yumurta aklarının üzerine yumurta sarılarını dökelim. Bu aşamada mikserle işimiz bitti. Tel bir çırpıcı yardımı ile altan üste doğru yavaş ve ağır hareketlerle karıştıralım. Yumurta aklarının kabarıklığı asla sönmemeli. Çok yavaş ve alttan üste doğru karıştırmalıyız. İki karışım birbirine iyice karıştıktan sonra suyu ekleyelim ve tekrar yavaşça karıştıralım. Unu da mutlaka eleyerek ekleyelim. (Kakaolu yapıyorsanız mutlaka kakao da elenerek eklenmeli) ve alttan üste doğru tel çırpıcı ile karıştırmaya devam edelim. Homojen bir karışım elde ettiğimiz zaman karıştırmayı bırakalım.
22 cm lik pasta çemberinde veya kelepçeli kalıpta (kalıbın kenarlarını sakın yağlamayın altına sadece ağlı kağıt serin) önceden ısıtılmış 160 derece turbo fırında kapağını ilk 20 dk. asla açmadan 35-40 dk. pişirelim. (Pişme süresi sizin fırınınıza göre değişkenlik gösterebilir. Piştikten sonra fırın kapağını aralayıp 2-3 dk. kadar içinde bekletin. Hemen fırından çıkartmayın. )
Fırından çıkardığımız pandispanyayı bir gece dolapta beklettikten sonra kesin. Kullandığım krema ise her zaman kullandığım pastacı kreması .Süslemesi ise sizin zevkinize ve yaratıcılığınıza kalmış. Ben bu pastanın dışını sade krem şanti ile kapladım. Kenarlarını çikolata rendesi ile çevreledim. Üstündeki şanti ise orman meyveli. İçinde bol vişne ve fıstık krokan var. Pastanın üzerindeki vişnelere de tart jölesi sürdüm ve gene çikolata rendesi serptim.