7 Mart 2012

FRAMBUAZLI KROKANLI PASTA











      Bu benim yaptığım ilk büyük pasta denemesi idi. Yaparken beni çok heyecanlandırdı gerçekten. Bu kadar büyük pasta çalışmak bana daha büyük bir zevk verdi diyebilirim. Çünkü çalışacak ala çok fazla :)), süslemek için çok yeriniz var. Yaratıcılık daha fazla devreye giriyor :)) 
Bu pandispanya tarifini artık tariflerimde çok sık göreceksiniz. Garanti pişerken sönmeyen bir tarif. Sadesi, kakaolusu, büyüğü, küçüğü hepsini denemiş oldum. Ve hepsinden de çok memnun kaldım.Bu pasta için kakaolu pandispanya hazırladım. Pandispanyayı 3 eşit parçaya ayırdım. Aralarına sade pastacı kreması, frambuaz, fıstık krokan ile hazırladım. Pandispanyanın her katını ılık şekerli süt ile güzelce ıslattım. Dışını kakaolu krem şanti ile sıvadım. (3 pakete yakın krem şanti kullandım. Kremşantini her bir paketini bir bardak süt ile değil bir bardaktan 2 parmak eksik süt ile hazırladım. Biraz daha katı kıvamlı oldun diye. Ve 1 saat kadar önce hazırlayıp dolapta bekletiyorum ki sürülmesi kolay olsun diye). Dışını resimlerden gördüğünüz gidi küçük taneli fıstıklar ile süsledim. Üzerindeki çikolata kafesini ise benmari usulu erittiğim bitter çikolatayı krema torbasının çok ince ucu ile yağlı kağıda gelişi güzel sıktım. Ve donması için dolaba kaldırdım. Çikolata tamamen donduktan sonra yağlı kağıt üzerinden dikkatlice çıkarttım. Sonraki kısım ise frambuaz ile süsleme. Ve frambuazların üzerine tart jölesi sürdüm ki meyveler pörsümesin. Süsleme kısmı tamamen sizin elinizdeki malzemeler ile ilgili ve yaratıcılığını ile tabi ki. Eminim sizler daha güzelini yapacaksınız...

Pandispanya için Malzemeler: (Dikdörtgen kalıp için 30cm x40cm)


12 adet büyük boy, oda sıcaklığında yumurta
240 gr un
340 gr toz şeker ( 170 gr yumurta akları ile karışacak, 170 gr yumurta sarıları ile karışacak)
Yarım çay bardağı su

 Hazırlanışı:

Yumurta aklarını ve toz şekerin yarısını (170gr) cam veya çelik bir kasede iyice beyaz ve katı olana kadar önce düşük sonra yüksek devirde çırpın. (İki parmağınızın arasında karışımı sürttüğünüz zaman elinize şeker pütürü gelmemesi gerekiyor. Ve şekerinizin kaliteli olması çok önemli. İnce öğütülmüş şeker olmalı. Bazı markaların toz şekerleri çok iri taneli oluyor, bu şekerler siz ne kadar çırparsanız çırpın maalesef ki erimiyor. Ben "Balküpü" marka şeker tercih ediyorum. Ama aynı incelikte başka marka şekerde kullanabilirsiniz tabi ki.)
Ayrı bir kapta yumurta sarılarını ve kalan şekerin yarısını gene önce düşük sonra yüksek devirde iyice çırpalım. Yaklaşık 5-6 dk. kadar. (Burada gene şekerin iyice erimesi gerekiyor.Bunlar püf noktaları.)
Yumurta aklarının üzerine yumurta sarılarını dökelim. Bu aşamada mikserle işimiz bitti. Tel bir çırpıcı yardımı ile altan üste doğru yavaş ve ağır hareketlerle karıştıralım. Yumurta aklarının kabarıklığı asla sönmemeli. Çok yavaş ve alttan üste doğru karıştırmalıyız. İki karışım birbirine iyice karıştıktan sonra suyu ekleyelim ve tekrar yavaşça karıştıralım. Unu ve kakaoyu da mutlaka eleyerek ekleyelim ve alttan üste doğru tel çırpıcı ile karıştırmaya devam edelim. Homojen bir karışım elde ettiğimiz zaman karıştırmayı bırakalım.
22 cm lik pasta çemberinde veya kelepçeli kalıpta (kalıbın kenarlarını sakın yağlamayın altına sadece ağlı kağıt serin) önceden ısıtılmış 160 derece turbo fırında kapağını ilk 20 dk. asla açmadan 35-40 dk. pişirelim. (Pişme süresi sizin fırınınıza göre değişkenlik gösterebilir. Piştikten sonra fırın kapağını aralayıp 2-3 dk. kadar içinde bekletin. Hemen fırından çıkartmayın. )


Fırından çıkardığımız pandispanyayı bir gece dolapta beklettikten sonra keselim. Ama Kullandığım krema her zaman kullandığım pastacı kreması .Süslemesi ise sizin zevkinize ve yaratıcılığınıza kalmış.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...