24 Nisan 2012
KARNIYARIK
Sizlere daha güzel bir görsel koymak isterdim ama bu fotoğrafı gecenin sonunda kalan karnıyarıklarla çektim :) Ananemleri yemeğe davet menüsünden... Ezo gelin çorbam, peynirli fırın makarnam, pilavım, annemin zeytinyağlı enginarı, fırın sütlacım :( hiçbirinin fotoğrafını çekmeye vaktim olmadı. Bunu da son kalan dermanım ile çektim. Artık dolaba kaldırılmak üzere iken tavaya konulmuş karnıyarıkçıklar :))))
Malzemeler:
10 adet patlıcan
500 gr az yağlı kıyma
1 adet orta boy soğan
3 adet çarliston biber
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
3 adet domates rendesi
Maydanoz ( miktarı size kalmış)
Tuz
Karabiber
Pul biber
2 su bardağı sıcak su
Hazırlanışı:
İlk önce patlıcanları alacalı soyalım. Tuzlu suda yarım saat kadar bekletelim. İsterseniz patlıcanların saplarını da kesebilirsiniz. Ben bazen kesiyorum bazen de kenarlarını temizleyip öylece bırakıyorum. Bu sefer kesmeden bıraktım. Tuzlu sudan çıkarttığımız patlıcanları temiz bir havlu üzerinde iyice kuruluyoruz. Kızgın yağda karamel rengine gelene kadar kızartıyoruz. Havlu peçete üzerine alıp fazla yağının süzülmesini sağlıyoruz. Patlıcanlarımız fazla yağını süzerken bu arada iç harcını hazırlıyoruz. Teflon bir tencerede kıymayı yağ koymadan kendi suyunu salana kadar harlı ateşte kavuralım. Rengi döndükten sonra ince kıyılmış soğanı ve biberleri ekleyip kavurmaya devam edelim. Bu aşamada biraz sıvı yağ koyabilirsiniz. Domatesleri de ekleyip bir iki tur kavuralım. Salçaları ekleyip tekrar kavurmaya devam edelim. Üzerine sıcak suyu döküp 10 dk. kadar daha pişirelim. İç hacı biraz sulu bırakın. Daha lezzetli olacaktır. Ocağın altını kapattıktan sonra tuzu, baharatlarını ve ince kıyılmış maydanuzu koyup karıştıralım. Biraz ılıdıktan sonra patlıcanları yemek kaşığının sırtı ile ortalarından açalım. Harcı eşit bir şekilde paylaştıralım. Ayrı bir kapta 1 yemek kaşığı domates salçasını sulandırıp tepsiye dökelim. Karnıyarıkların üzerine birer dilim domates ve biber yerleştirelim. Önceden ısıtılmış fırında domates ve biberler kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun...