20 Ocak 2012

AY ÇÖREĞİ


   Elimde iki gün önce yaptığım ve sonucu hüsranla tamamlanmış kakaolu bir pandispanyam vardı. Yapanlar bilir pandispanya pişirmek çok risklidir. Her zaman aynı sonucu vermeyebiliyor. Ortası hafif çökme yaptığı için ortadan ikiye istediğim gibi ayıramamış, parçalara ayrılmıştı. Kendimi o mutsuzlukla mutfaktan atıvermiştim. Tadı da öyle güzel olmuştu ki atmaya kıyamamıştım. Buzdolabı poşetine koyup hemen buzdolabına koymuştum. Bilirsiniz pandispanyalar 1-2 gece dolapta bekletilmeli. Bununla ne yapsam ne yapsam diye kara kara düşünürken kendimi her zamanki gibi gene Müge Hanım'ın bloğunda gezinirken buldum. Kesin böyle şeyleri değerlendirmenin bir yolu vardır diye düşünürken karşıma ay çöreği çıkıverdi. Gözlerimin yuvalarından çıktığını hissettim diyebilirim :))) Sevgili Müge Hanım'ın yazısını okuyunca işte budur dedim. Gene beni bloğundan elim boş göndermedi. Kendisine tekrar çok teşekkür ediyorum.


16-17 adet

Hamur için malzemeler:

1 paket oda sıcaklığında yumuşamış margarin
4 yemek kaşığı tepeleme pudra şekeri
1 adet yumurta
1 tutam tuz
1 paket kuru maya
Yarım su bardağı süt
4,5 su bardağı kadar un

(Üzerine sürmek için yaklaşık 2 yumurta sarısı)

İç malzemesi:

600 gr kakaolu kek
1,5 çay bardağı iri kıyılmış ceviz
2 avuç kuru üzüm
1 yemek kaşığı pudra şekeri
1 yemek kaşığı kakao
1 tepeleme tatlı kaşığı tarçın
Yarım su bardağı süt


Hazırlanışı:

İlk önce iç malzemesi için keklerimizi rondo da iyice ufalıyoruz. Ufalanan kekleri derince bir kaba alıp sırasıyla diğer malzemeleri ekleyip güzelce kaşık ile karıştırıyoruz. Kıvamı biraz birbirine yapışacak şekilde olmalı.

Hamur için oda sıcaklığındaki margarini pudra şekeri ile mikserle çırpıyoruz. Ardından sırasıyla diğer malzemeleri ekleyip elimizle yoğuruyoruz. (Un eklemesini hep birer bardak yapıp yoğurun. Birden bütün unu eklemeyin. Ve unu eklerken hep elekten geçirmenizi tavsiye ediyorum. Benim verdiğim un ölçüsü belki yarım su bardağı aşağı yukarı oynayabilir. Siz elinize yapışmayacak yumuşak bir kıvam yakalarsanız olmuş demektir. )Yoğurulan hamurları 16-17 adet kadar bezeler yapıp unlanmış tezgaha koyalım. Merdane yardımı ile orta boy bir tabak genişliğinde açalım. Burada hamura üçgen şekli vermemiz gerekiyor. Ben açtıktan sonra kenarlarından bıçak yardımı ile kesip üçgen şeklini veriyorum. Daha sonra artan hamurlardan tekrar 2 tane kadar beze çıkıyor. Bu artan hamurlar ile birlikte adet sayısı 16-17 . Üçgen hamurumuzun geniş tarafına harcı bolca koyuyoruz. Orta kısmına elinizle biraz daha fazla koyun ki şekli ay çöreği gibi olsun. Kenarlara doğru harcı biraz az koyun. Hamuru kenarlardan katlamadan rulo yapıyoruz ve uçlarından tutup ay şekli veriyoruz. Uç kısımlarını elinizle bastırıp kapatın. Yağlanmış tepsiye dizip üzerine yumurta sarısı ve elinizde varsa file badem serpin. Ben de olmadığı için ben iri fındık parçaları serptim. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkarttıktan sonra yarım saat kadar dinlendirin. Afiyet olsun...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...